Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Hvordan bli kvitt skjeggkre

Hvordan bli kvitt skjeggkre

Skjeggkre er ufarlige insekter i kategorien skadedyr, men de kan være irriterende og vanskelig å kvitte seg med på egenhånd. PELIAS har lang erfaring med både å bekjempe og forebygge mot skjeggkre. Kontakt oss for en uforpliktende befaring i dag.

Kontakt oss

Derfor bør du velge PELIAS:

  • Et av de største selskapene i Norge innen vår bransje
  • Miljøsertifiserte
  • Over 30 års erfaring

Metoder for bekjempelse av skjeggkre

Å kvitte seg med skjeggkre krever at man gjennomfører en integrert skadedyrkontroll, der flere tiltak virker sammen for å løse problemet. Hvilken strategi man velger avhenger av hvilket miljø skjeggkreene befinner seg i, men den aller mest brukte metoden er forgiftet åte.

Forgiftet åte

Den beste metoden for å effektivt kvitte seg med skjeggkre er forgiftet åte. Fordelen med åte er at man kan bruke en liten mengde gift og plassere det ut kontrollert. Når insektene spiser giften vil det ta 1-2 dager før skjeggkre dør. De døde skjeggkreene vil bli spist av artsfrendene sine, som igjen fører til at de også dør. Dette er en av årsakene til at behandlingen er så effektiv. 

Denne behandlingen har vist seg å fungere godt i hus, leiligheter, barnehager og næringslokaler ifølge FHI.

Åten må legges ut på en måte slik at det ikke kommer i kontakt med beboere og kjæledyr, samtidig som det plasseres på de mest sannsynlige skjulestedene med best mulig sjanse for at skjeggkreene får i seg giften.

Limfeller

Limfeller er et godt verktøy for kartlegging av problemet, men er ikke en god nok løsning for å bekjempe bestanden. 

Renhold

Dersom det ligger smuler, matrester og lignende rundt om i boligen/lokalene gir det eventuelle dyr optimale leveforhold. Ved å bruke støvsuger eller tørrmopp med jevne mellomrom begrenser man tilførsel til mat og unngår fuktighet.

Varmebehandling

Ved en temperatur på over 45 grader celsius vil skjeggkreene dø raskt. Varmluft i hulrom er den beste fremgangsmåten, da damp skaper fuktighet og forbedrer levevilkårene til de overlevende. Denne typen behandling er dog krevende, da mange skjeggkre vil finne steder hvor varmen ikke når frem. 

Sprøytemidler

I og med at forgiftet åte har en så god effekt, er vi veldig forsiktige med å benytte oss av sprøytemidler. Spesielt i hjem, skoler, barnehager og helseinstitusjoner (hvor mennesker lett kan utsettes for giften) må man passe seg for å bruke denne metoden.

Hvordan ser skjeggkreet ut?

Skjeggkreet er et vingeløst insekt som fullvoksent strekker seg over 10-14 mm. De dekkes av et mørkegrått skjell og har antenner og haletråder.

Andre lignende arter

I kre-familien finnes det tre lignende arter:

  • Sølvkre
  • Perlekre
  • Stripekre

Trives best på baderom, kjøkken og bak lister

Hvordan skjeggkre utvikler seg avhenger av temperaturen der de befinner seg, men det tar som regel fra 18 måneder til 3 år før de er kjønnsmodne. Etter dette kan de voksne leve lenge, og legger rundt 50 egg per år. 

De trives aller best der det er fuktig, og derfor finner du de ofte på vaskerommet, badet eller kjøkkenet. Du finner de også bak lister, fordi de finner næringen sin der. Skjeggkre klarer seg også bedre i ikke-fuktige omgivelser enn for eksempel sølvkre.

Skjeggkre krever lite for å overleve

Små mengder smuler, matrester, døde insekter, tørre blader og andre organiske materialer er nok næring til å holde liv i en hel bestand. Dette, kombinert med den høye andelen egg de legger i året, er med på å gjøre skjeggkre til et vedvarende problem dersom det ikke blir tatt tak i. 

Oppdager du skjeggkre i huset bør du kontakte PELIAS med én gang, så hjelper vi deg.

Skadedyr kan ødelegge innmaten i boligen din.

Insektene er ufarlige, men bør bekjempes

Selv om de skjeggete krypene ikke utgjør store skader i boligen, kan de være sjenerende og ubehagelig å ha hjemme hos seg. Dessuten vil de bare bli flere og flere dersom man ikke kvitter seg med de. Kontakt oss på telefon: 23 88 46 51 dersom du ønsker en befaring eller rådgivning.

Om PELIAS

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll ble etablert i 1987.

Hovedvirksomheten vår er kontroll og bekjempelse av skadedyr, hvor vi har over 30 års erfaring. Ved siden av har vi avdelinger som utfører tjenester innen trygg mat, hygiene, fuglesikring, radon og sopp.

Opptatte av kvalitet

Vi har vært kvalitetssikret siden 1999, og har bestandig hatt kvalitet i førersetet for alt vi driver med. Det jobbes systematisk med forbedringer og tiltak på dette området, som gjør at vi har svært gode rutiner i vår daglige drift. Det sikrer at vi leverer arbeid med høy kvalitet over alle våre tjenester.

Kontakt oss

Dersom du har spørsmål om bekjempelse av skadedyr eller ønsker å avtale en gratis befaring kan du kontakte oss på +47 33 33 00 00, sende en e-post til post@pelias.no eller bruke vårt kontaktskjema.

Ofte stilte spørsmål om skjeggkre og skadedyr

Les mer om de oftest stilte spørsmålene som dukker opp i forhold til skjeggkre og skadedyr under.

Hvordan sprer skjeggkre seg?

Skjeggkre kan enten bli med hjem fra ferie i bagasje eller via papp fra noe du har kjøpt. De lever ikke i naturen i Norge, og kommer derfor ikke utenfra på noen annen måte enn via noe vi tar med oss hjem, eller at de sniker seg over fra naboen i sammenfestede boliger.

Kan skjeggkre bite?

Nei, skjeggkre kan ikke bite. Dersom du har fått et bitt vil det verken stamme fra skjeggkre eller sølvkre.

Hvordan unngår jeg å få skjeggkre hjemme?

Et godt tips er å ikke ha papp liggende inne. Pakk enten ut varene utenfor hjemmet, eller vær flink til å kaste pappen med én gang.

Ønsker du hjelp?