Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Sporfilm

Måling av radon i private hjem, barnehager, skoler og på arbeidsplasser anbefales utført med sporfilmer. Måling med sporfilm er regnet for å være den enkleste og tryggeste måten å måle radon i bygninger over tid.
Dette er målinger som en med letthet kan utføre selv, og hvor en ikke trenger spesialkunnskap om hverken radon eller målemetoder. Til langtidsmålinger anvender vi lukkede sporfilmer av type CR-39. Sporfilmer kommer i forseglet emballasje som er garantert ”radontett”. 

Sporfilm er en liten brikke laget av et materiale som har evne til å registrere alfastråling. Alfastråler fra radon og datterprodukter har stor energi og etterlater mikroskopiske spor når de treffer slike materialer. Ved hjelp av kjemisk behandling kan disse sporene forstørres og telles under mikroskop. I laboratoriet til vår samarbeidspartner er analyse av sporfilm automatisert.

Hvordan måles radon med sporfilm?

For å få oversikt over radon-nivået i bygningen, anbefales det å benytte minimum 2 stk sporfilmer pr. boligenhet for radonmåling.

Det er en fordel å måle i værelser hvor en oppholder seg mye – som eksempelvis stue, kjøkken og soverom. Sporfilmene plasserer du enkelt på egen hånd ihht. tilsendte anvisning.

De eksponerte sporfilmer returneres til laboratoriet etter at måleperioden på 2 mnd er over. Etter ca. 2–3 uker får du automatisk tilsendt rapport med måleresultater. Måleresultater blir behandlet konfidensielt av laboratoriet Radonlab.

 

Er det noe jeg må passe på under målingen?

Når du plasserer sporfilmen, unngå å sette målerne direkte på gulv eller i nærheten av steder hvor det trekker. Ellers skal huset, leiligheten eller arbeidsplassen brukes som vanlig i måleperioden, og det må ikke foretas endringer i rutiner for utlufting, stenging av ventiler, etc.

På kontaktsiden vår kan du bestille sporfilmer og få disse tilsendt hjem til deg via posten. Sammen med sporfilmer ligger bruksanvisning, måleskjema og konvolutt for innsending av eksponerte målere.

Er du i tvil om hvor mange sporfilmer du trenger for å måle i din bolig eller på arbeidsplassen – kontakt oss for veiledning.

Ta kontakt med oss

Her kan du lese om våre personvernvilkår.
Denne nettsiden er beskyttet av reCAPTCHA og Google. Personvern og vilkår for bruk gjelder.

Ønsker du hjelp?