Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Jordveps

Jordveps tilhører vepsefamilien stikkeveps, som ligger under insektsgruppen årevinger (Hymenoptera). I Norge er jordveps en av de vanligste stikkevepsartene. Både i utseende og som skadedyr er jordveps svært lik sin slektning tysk veps (Vespula germanica).

Jordveps

Vespula vulgaris

Hvis en jordvepskoloni er etablert i eller i nærheten av hus kan nærgående veps være til stor irritasjon. Dette gjelder særlig på sensommeren/høsten når vepsene er mer opptatt av å få tak i søt mat enn å arbeide i bolet. Vepsebol er ettårige og all vepsen bortsett fra dronningen dør om vinteren. Dronningen vil forlate bolet og finne seg et lunt sted i nærheten for å overvintre. Deretter vil den starte byggingen av nytt bol når våren kommer. Derfor er det ikke mulig å vente med å fjerne bolet til vinteren. Dronningen befinner seg altså ikke der lengre.

Larvene til jordvepsen mates med byttedyr (insekter, sommerfulglarver). Voksne jordveps spiser hovedsakelig nektar og søt frukt. De kan noen ganger forsøke å invadere bikuber for å ta honningen som finnes der.

Det er vanlig å tro at jordveps kun bygger bol i bakken. Dette stemmer ikke. Det er meget vanlig å finne jordvepsebol på loft. Det er ganske lett å gjenkjenne bol fra jordveps. De produserer en slags papirmasse og bygger ofte store og kladdete bol. Veps kan gnage litt på treverket, men gjør ingen reell skade på bygninger. Vi opplever noen ganger at veps har gnaget seg gjennom fuktskadde vegger, for deretter å flomme inn i rommene. Det samme kan skje når folk tetter inngangene til vepsen utvendig. Det eneste som skjer da er at vepsen forsøker å finne nye utganger. Av og til er det direkte inn i boligen.

Før man i det hele tatt iverksetter bekjempelse av en jordvepskoloni bør man vurdere om bekjempelse er nødvendig. Vepsen er i utgangspunktet regnet for å være et nyttedyr og bør helst få være i fred.

Hvis vepsen er plagsom, og bekjempelse anses som nødvendig, er det viktig å ta visse forholdsregler. Bruk heldekkende klær som jordvepsen ikke kan stikke gjennom. Sørg for at all tilgang til bar hud er tettet. Hvis bolet er veldig stort og/eller befinner seg på et vanskelig tilgjengelig sted bør du kontakte en profesjonell skadedyrkontrollør.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.

Bildegalleri