Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Svart jordmaur - Sukkermaur

Et samfunn av svart jordmaur startes av en enkelt dronning som svermer fra en eksisterende koloni. 

Svart jordmaur - Sukkermaur

Etter parringen (under svermingen) søker maurdronningen å finne et trygt sted å starte sin egen koloni. Den må føde opp sine første arbeidere selv.

Når de første arbeidsmaurene klekkes vil de som voksne overta ansvaret for å finne mat og holde orden i redet.

Dronningen konsentrerer seg om å legge egg slik at antall individer raskt øker i kolonien. I sommerhalvåret vil kolonien produsere hanner og hunner med vinger slik at disse kan sverme og danne grunnlag for nye samfunn.

Lasius niger

Svart jordmaur, jordmaur eller sukkermaur som det også kalles lever i hager og bygger reder langs grunnmur og under steiner og heller. De kan også etablere samfunn i råttent treverk og isopor i boliger.

Svart jordmaur elsker søt mat. Ute spiser de honningdugg fra bladlus og innendørs finner de alt som måtte være tilgjengelig av søte matvarer. Når en kilde til mat oppdages legger de ut luktspor og det vil strømme til med maur.

Jordmaur kan etablere kolonier i bygninger. De vil da kunne vandre rundt i bygningen for å finne næring og vann. Jordmaur gjør liten skade på bygningen, men de kan være plagsomme ved stadig å dukke opp på nye steder. De kan forurense matvarer ved å vandre på urene områder og så spre smitte til f.eks. mat.

Ofte etablerer svart jordmaur i isolasjon som for eksempel isopor. Når dette befinner seg under varmekabler i gulv og lignende kan det være svært vanskelig å bli kvitt problemet.

svart jordmaur vil ikke bli borte av seg selv, og problemet vil bare bli større fra år til år. Til slutt vil det være uutholdelig. Problemet må gjøres noe med. Jo tidligere man angriper problemet, jo større er sjansen for å bli kvitt dem.

Det er i hovedsak tre metoder for å bekjempe svart jordmaur:

Mekanisk bekjempelse av tua.
Dette innebærer at man åpner opp der tua sitter og deretter fysisk fjerner den. Det er allikevel lurt å ha en insektspray for hånden, slik at du ikke får tusenvis av maur over alt. I tillegg er det lurt å stoppe dronningen fra å stikke av og etablere seg et nytt sted. Dette kan vise seg å være en dyr måte å bekjempe en tue på.

Benytte insekticider direkte på tua.
Denne metoden innebærer at man klarer å lokalisere maurtua og dronningen. Man må tilføre insektmidler direkte på tua ved å åpne opp der de sitter, eller på annen måte få tilført insektmidlene. Ofte borer vi i PELIAS ett eller flere hull og tilfører insektmiddel via en sonde. Da klarer vi ofte å komme oss direkte inn i tua uten å rive konstruksjonen. Sørg for å ta livet av dronningen. Alternativt kan det skje at den finner et nytt sted å etablere tue. Denne metoden er veldig direkte, og du vet med sikkerhet at tua fysisk er utryddet.

Bruk av forgiftet åte.
Hvis man ikke vet hvor tua er må man forsøke å plassere forgiftet åte på alle tenkelige steder hvor maurene ferdes. Målet er at de bringer åten tilbake til dronning og larver. Nab bør fore maurene i lang tid. Denne metoden er indirekte og det er vanskelig å se om man har oppnådd godt resultat. Sannsynlig vis blir man nødt til å vente til neste sommer og se om maur dukker opp på nytt.

Har du fått maur i huset anbefaler vi profesjonell hjelp. Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.