Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Fruktflue

Fruktfluer er bittesmå, 3-4 mm lange, og gjenkjennes lettest på de rødlige øynene.

Fruktflue

Drosophilidae

Fruktfluer er små insekter som normalt observeres i forbindelse med overmoden og råtnende frukt og grønt. Fruktfluer er vanlig i matforretninger, fruktmarkeder, restauranter, private hjem, og andre steder hvor det finnes frukt matavfall. Om sommeren kan fruktfluer også finnes rundt containere og annet utendørsavfall.

Fruktfluer har en enorm formeringsevne og de blir raskt tusenvis. Fruktfluer legger egg i alle surnende og råtnende substanser. Det kan være våtmopper, nede i søppelbøtta, i matrester under kjøkkenutstyr, kjøleskap, sprekker i benker og under listverk osv. Det er vel nesten unødvendig å nevne selve fruktkurvene / kassene. Lagrede flasker og tomgods er vanlige utklekkingssteder. I sluk hvor det ofte ligger organiske rester kan fruktfluer også formere seg.

Fruktfluer legger oftest egg rett i matkilden. Larvene som klekker ut av eggene forpupper seg gjerne litt utenfor selve matkilden. Etter noen dager har larven utviklet seg til voksen flue. Bare to dager senere er fruktfluen kjønnsmoden og kan formere seg videre. Hele livssyklusen kan ta 8 - 10 dager.

Da fruktfluer lever og formerer seg i avfall er det sannsynlig at de kan spre smitte.

Eliminering av formeringsstedene er helt essensielt. Grundig renhold og overvåking av alle nevnte formeringssteder er viktig. Alle insekter dør når de behandles med insektmidler. Problemet med fruktfluer er at det ikke hjelper å spraye på de fullvoksne fluene. Da oppnår man kun en midlertidig effekt. Hvis man ikke finner utklekkingsstedene, vil fluene bare fortsette å klekke ut i stort antall.

Lysfeller som monteres i restauranter er ikke beregnet for fruktfluer, men for alle andre flygende insekter.

Fruktfluer i restauranter og andre næringsmiddelbedrifter:

Hvis du ønsker permanent kontroll med fruktfluer er det viktig å ha en renholdsrutine som bryter fruktfluenes livssyklus. Som tidligere nevnt bruker fruktfluer ca. 8-10 dager på en slik syklus. Derfor er det svært viktig at alle tenkelige formeringssteder blir rengjort grundig minst en gang hver uke.

Vær nøye med følgende:

Begynn internkontrollen med å tette alle sprekker hvor matrester kan sette seg. Bruk gjerne silikon.

Frukt og grønt som tas inn i bedriften er ofte årsaken til at fruktfluer entrer lokalene. Slike produkter skal i henhold til IK-Mat lagres kjølig. Dette er også viktig for å hemme fruktfluenes formering.

Lagrede flasker og annet tomgods må sendes bort så ofte som mulig, minimum ukentlig.

Daglig renhold rundt dispensermaskiner, øltønner, tappekraner er viktig.

Søppelbøtter må være med lokk, og uten sprekker. Sørg for daglig renhold.

Trekk minst ukentlig frem kjøleskap og andre bevegelige skap. Vask grundig.

For bedrifter som driver med frukt er det svært viktig å ha en rutine på daglig utrensking av ødelagt og skadd frukt.

Sirkuler ny og gammel frukt. Legg alltid den nyeste frukten nederst. Slik unngår du at frukt blir liggende for lenge.

Daglig renhold av fruktkurver og kasser.

Om sommeren kan fruktfluer komme inn utenifra. Det er veldig viktig å bruke finmasket insektnett foran dører og vinduer hvis disse skal stå åpne. Dette er også påkrevd i forhold til IK-mat.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.