Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Vepsebolklanner

Denne billen har spredd seg til Norge fra Nord-Amerika og ble observert her til lands første gang på 1960-tallet. Nå er den å finne over hele landet i alle typer bygninger.

Billen er mest kjent for å gjøre skader i museer. Den gjør lite skade i private hjem. 

Vepsebolklanneren har en lengde på 2 til 5 mm. Billens hode, bryst og fremre del av dekkvingene er sorte. Bak det sorte feltet på dekkvingene kommer et helt lyst felt mens resten av dekkvingene er brune.

Larvene derimot blir opptil 6 mm lange. Larvene har en lang, leddet kropp som smalner i bakkant. På ryggen har de tre siste leddene et tverrgående bånd med tettstilte hår og noen grove børstehår. På bakkroppsspissen har de en tynn hårpensel, denne er ofte en halv gang av kroppslengden deres. Larvens underside er lys i fargen og så å si hårløs.
Denne klanneren kan, særlig på larvestadiet, lett forveksles med andre klannere.
Larven til sebraklanneren er den som er mest lik vepsebolklanneren, både av utseende og størrelse.

Reesa vespulae

Det finnes bare hunner, derfor utvikler eggene seg uten befruktning.
Eggene trenger to uker på å utvikle seg, mens larvestadiet varer gjennomsnittlig 1 år.

Som skadedyr opptrer den i herbarier og insektsamlinger, i første rekke på museer. Den gjør derfor liten skade i private hjem og husholdninger. Den opptrer i dag over hele landet.

Vepsebolklanner er blitt det mest alvorlige museumsskadedyret her til lands.
Som skadedyr er det i zoologiske museer vepsebolklanneren har gjort seg sterkest bemerket.


Den beste metoden for utryddelse av vepsebolklanneren er frysing ved -20 grader og lavere. I praksis er det tilstrekkelig med to døgns eksponering med jevn temperatur for å oppnå ønsket resultat.


I en insektsamling er det i mange tilfeller tilstrekkelig å fjerne larvene med pinsett. Kjemisk bekjempelse er nyttig når bygninger og tette utstillingsmontere er eksponert for vepsebolklanner.


Alle befestede gjenstander bør fryse- eller varmebehandles. I bolighus og industrilokaler anbefales det også å utføre grundig renhold med støvsuging av steder hvor dyrene finnes.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.