Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Tobakksbille

Denne billen er et tropisk insekt og stammer trolig fra Afrika. Den har spredt seg til hele verden via varetransport og mennesker. Tobakksbillen er et av Norges mest vanlige skadedyr og også et av verdens eldste skadedyr. Bakgrunnen for denne antakelsen er at det er funnet døde biller i gamle egyptiske graver som har vært forseglet i flere tusen år.

Denne billen er 2 til 3 mm lang, oval og brungul av farge. Antennene er sagtaggede. Hele kroppen har spredte, gylne hår. Larven til tobakksbillen er som fullt utvokst ca. 4 mm lang og gulhvit med krum kropp. Hodet og bena er lysebrune.

Lasioderma serricorne

Tobakk, chili, paprika, kakao, ris, rosiner, soltørkede tomater, tørket fisk, dyrefor og ulike kornvarer.

Tobakksbillen gjør størst skade i tobakksindustrien, men museer, spesielt botaniske hager med herbarier, er også utsatt.

De fleste av angrepene i norske hjem skyldes at folk har kjøpt med seg krydder i løs vekt fra middelhavslandene. Det anbefales derfor alltid å fryse ned slike varer ved hjemkomst.

Store matvarelagre og herbarier er trygge dersom lagringstemperaturen er under 18 grader. Der kaldlagring ikke er mulig, bør bestanden av biller overvåkes med feromonfeller. Feromoner brukes for å trekke billene til klisterfeller.

Når billen angriper private hjem, må kilden finnes. Det er ikke bare i matskapene billene kan finne næring, men også tørkede blomster, døde insekter, trolldeigfigurer og bast som kurvstoler, kan være angrepet.

Gjenstander og matvarer kan fryses, da alle stadier av billene dør etter ett døgn i fryseboks ved – 18 grader. Temperaturer over 60 grader, f. eks i badstue, gjør samme nytte.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.