Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Stripet borebille

Stripet borebille eksisterer i hele landet fra sør og helt opp til Troms. Den er særlig utbredt i fuktig klima, derfor er kyststrøkene mer utsatt.

Stripet borebille har mange navn, for eksempel mott, mit, mår, veggsmed.

Stripet borebille

Stripet borebille er, sammen husbukk, vårt mest alvorlige skadeinsekt i trebygninger. Over tid vil treverket bli totalt pulverisert. Det er larven til stripet borebille som gjør skade på treverk. Den kan leve og gnage på treverket i 2-3 år eller mer, avhengig av fuktighet og varme, før den forpupper seg og kommer ut som bille.

Anobium punctatum

Stripet borebille kan finnes over alt i huset, men er avhengig av relativ høy luftfuktighet rundt 40 - 60%. Derfor trives stripet borebille best i kjellerrom. De trives best med en temperatur på rundt 20-25 grader.


Billen lever kun 2-3 uker. Formålet er å formere seg, og legge egg i sprekker i treverket. Deretter dør de. Denne svermeprosessen foregår i perioden mai til september, men særlig juni til juli.

Hovedbehandling bør være fuktreduserende tiltak. Dette inkluderer god ventilasjon, skiftning av drensrør og fuktisolasjon, oppvarming og bruk av avfukter og isolasjon av yttervegger for å hindre kondens. Det er alltid lurt å kontakte en som har kompetanse på fuktproblemer i hus slik at man får tips om de riktige tiltakene som bør gjøres.

Man kan også gjennomføre impregnering av treverket med kjemikalier. Det er viktig å vite at treverk som har blitt malt, lakkert eller lignende ikke lar seg impregnere med insektbeskyttende midler. Vi er avhengige av at væsken kan trenge inn i treverket.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.

Bildegalleri