Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Sagtannet melbille

Sagtannet melbille er i all hovedsak et næringsmiddelskadedyr. Billen er liten og flat og kan lett gjemme seg bort i de minste kriker og kroker. Dette er faktorer som gjør at billen kan være vanskelig å bekjempe både i bakerier, i private husholdninger eller andre steder den har søkt tilhold.

Sagtannet melbille

Sagtannet melbille er en liten, brun, relativt flat bille på ca. 3 mm. Typisk for billen er at forbrystets sider har seks små tenner på hver side, derav navnet sagtannet. Larvene er 3-4 mm lange og eggehvite med brunt hode.

Oryzaephilus surinamensis

Den er å finne i tørre matvarer i lager, butikker, bakerier, fabrikker og boliger.

Gode næringskilder er melvarer som korn, kjeks og knekkebrød, men kan også finnes i makaroni, tørket frukt og tobakk samt tørket kjøtt og sjokolade.

Ved stor forekomst i korn kan den forårsake temperatur- og fuktighetsstigning i kornet, slik skaper den seg et gunstig klima selv om temperaturen i utgangspunktet er for lav til formering. På grunn av dens lille størrelse trenger den lett gjennom små sprekker. Derfor sprer de seg enkelt til andre rom og skap i boligen.

I såkorn og malt korn kan den gjøre stor skade ved at den fortrinnsvis spiser kimen så kornet mister spiringsevnen. Derfor er den økonomiske betydningen av forurensningen den gjør større enn det kvantum den spiser.

Det kan være utfordrende å bekjempe denne billen raskt og effektivt. Den er ofte resistent mot insektmidler.

I private boliger bekjempes billen ved at man kombinerer frysing av varer, støvsuging og begrenset bruk av insektmidler.


I næringsmiddelindustrien har godt renhold av lokaler og maskiner sammen med tett forsegling av foretrukne næringskilder gitt gode resultater.
Et viktig forebyggende tiltak er å holde lagertemperaturen lav, under 18 grader. Kornlager som har vært oppvarmet for tørking må få senket temperaturen tilstrekkelig i hele lageret så raskt som mulig.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.