Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Brun pelsbille / majorstubille

Brun pelsbille, eller "majorstubillen" som den også kalles, forekommer langt oftere innendørs enn pelsbillen (Attagenus pellio). Brun pelsbille er 2,5 - 4 mm lang, rund og med brun bakkropp og svart forkropp. Antennene er korte med en treleddet kølle.

Navnet Majorstubillen stammer fra at den i mange år holdt til på Majorstuen i Oslo og områdene rundt. Billen er fortsatt vanlig i Oslo, men den er på vei til å spre seg mer til tettbygde strøk rundt i landet.

Brun pelsbille / majorstubille

Attagenus smirnovi

Larven til brun pelsbille er altetende og kan leve av støv, matsmuler, ulltekstiler, skinn, osv... Dette gjør at brun pelsbille kan være et svært vanskelig insekt å utrydde.

Følgende råd kan være nyttige for å definere hvilket tekstilskadedyr du har problem med:

Se etter levende insekter. Dette er ikke alltid så lett da de ofte ikke er å finne i tekstilene. Se i sprekker osv. Ofte kan man finne døde eksemplarer i vinduskarmen.

Se etter larvehuder og deler av insekter. Larven skifter hud tolv ganger. Ofte finner du larvehuder i nærheten av tekstilene. Klesmøllarver og spinn finnes gjerne midt i tekstilet.

Det er insektlarvene som gjør skade. Derfor er det gjerne disse du finner i tekstilene. Brun pelsbille lever ikke i tekstilene men det gjør derimot klesmøll.

Se på hvilket type tekstil som evt. er angrepet. Larver av brun pelsbille og klesmøll går i all hovedsak på ulltekstiler. Larven til pelsbille (Attagenus pellio) spiser også bomull.

Grundig støvsuging fjerner dyr og reduserer mattilgangen. Tett også igjen sprekker i gulvplanker, paneler, etc... Ikke vask med vann da dette er gunstig for larvene. Husk også at støvsugerposen er et mulig oppholdssted og derfor må byttes/ fryses hyppig.

Insektmidler løser ofte ikke dette problemet. Brun pelsbille vil fort finne steder som ikke er behandlet og søker ly der. Dette kan være bak bokhyller, skap, osv... Den beste bekjempelsen er derfor å ha godt renhold i leiligheten/huset. 

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.

Bildegalleri