Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Veggedyr

Veggedyr er er ca. en halv cm lange. De er relativt flate før de suger blod og blir ganske oppsvulmede etter et måltid. De har en rødbrun farge som blir mørkere når de er fylt med blod.

Veggedyr

Veggedyr har de senere årene eksplodert. Dette skyldes sannsynlig vis øket reisevirksomhet. I tillegg er det stor sannsynlighet for at veggedyr globalt har utviklet resistens mot en rekke insektmidler. Det kan tenkes at vi står overfor noe som ligner på en epidemi.

Noen tegn du kan se etter:

Små blodflekker på lakener og annet sengetøy. Små, svarte prikker på seng og sengetøy. Dette er ekskrementer fra veggedyret. Levende dyr vil så klart være et klart tegn. 

Cimex lectularius

Veggedyrene gjemmer seg som regel på soverommet, i nærheten av sengen. De kan imidlertid også ha tilhold i sprekker i panel og listverk, løs tapet, dører og vinduer samt bak skap og bilder, rørgjennomføringer osv. Veggedyr kommer frem om natten og suger blod.

Veggedyr legger om lag 200 egg, ca. 5 egg om dagen. Veggedyrets avkom, nymfene, har fem utviklingsstadier hvor de skifter hud hver gang. Nymfene må suge blod minst en gang per stadium for å kunne utvikle seg videre. Hele livssyklusen tar 4-5 uker ved optimale betingelser som tilgang til blod, temperatur på 28-30 grader og 75-80% luftfuktighet.

Veggedyr drikker blod, også fra mennesker.

Problemer med veggedyr kan være ganske plagsomt da de kan fremkalle kløe og allergiske reaksjoner. Det skal for øvrig ikke være farlig og det er ikke påvist overføring av blodoverførte sykdommer.

Veggedyrproblemer har ofte sitt utspring i alle typer overnattingssteder i inn og utland. For eksempel: Hoteller, hytter, ungdomsherberger og campingplasser. Du får dem med deg hjem via reiseeffekter, klær og sengetøy. Hvis du mistenker at du har fått veggedyr med hjem fra ferie, er det viktig at du ikke tar klær, koffert og bagger inn i huset før du har gjort tiltak. Den beste metoden er å legge alle effektene i en fryseboks 4-5 døgn før de tas inn inn i huset. Kuldebehandling dreper egg, nymfer og voksne veggedyr ved -18 grader eller kaldere. Det er viktig for resultatet at alle gjenstander har oppnådd denne temperatur. Varmebehandling i vaskemaskin, tørketrommel eller badstue ved temperatur på over 50 grader kan også være effektivt. Her må gjenstander ha en temperatur helt igjennom på 50 grader, i tre timer. Vær oppmerksom på sikkerhet i forhold til om materiale tåler temperaturen samt hvor lenge maskinen/ badstuen kan være på. En alternativ metode er vask ved minimum 60 grader, her er det mest sannsynlig er drukning som skjer. Frysing er dog oftest den sikreste metode.

For å bekjempe bestanden av veggedyr globalt, er det svært viktig å reagere øyeblikkelig. Du må varsle alle berørte parter, og det må foretas en bekjempelse snarest mulig.

Veggedyrbekjempelse er svært komplisert og det er vanligvis nødvendig med profesjonell erfaring. Veggedyr kan overleve lenge uten tilgang til næring og kan gjemme seg mange steder i boligen. I tillegg kan den vandre mellom leiligheter.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll jobber med bekjempelse av veggedyr hver eneste dag. Vi har alle verktøyene til rådighet for bekjempelse. Vi har også egen frysecontainer og varmetelt. Vi bistår deg med hele bekjempelsesprosessen fra befaring til ferdigstillelse.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.

Bildegalleri