Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Humlebolmøll

Humlebolmøllet er aktivt i skumringen og etter mørkets frembrudd. 

Humlebolmøllet har et vingespenn på omkring 30 mm. Vingene er grålige med rødlige frynser, tø rødlige, bølgede tverrlinjer og rødlig sjattering i midtfeltet av forvingene. Larvene er gule med kjøttrødt hode og forbrystskjold. Hodets forkant er mørkt rødbrunt og stigmene langs kroppssidene er markert med svart.

Aphomia sociella

Larvene lever i bol av stikkveps og humler, men finnes sjelden i underjordiske bol. Et meget stort antall larver kan finnes i et bol.

I vepsebol spiser larvene først gamle celler, ”papirvegger” og avfall i bolet, men angriper senere også celler med yngel. Larvene finner er særlig godt næringsforråd i hår og fjær og andre dyre- og planterester når humlene anlegger sine bol i fuglereder.

Humlebolmøll og kokongspinn finnes nå og da i hus hvor det har vært humle- eller vepsebol. I et tilfelle gjorde larvene skade ved å forpuppe seg på klær i en klesbutikk. I et annet tilfelle opptrådte møllene i ca. 14 dager i en operasjonsstue på et sykehus. Larvene hadde antagelig utviklet seg i et vepsebol som sto i forbindelse med ventilasjonsanleggets utblåsningsrør, som ikke hadde filter.

Det er vanligvis ikke nødvendig med annen bekjempelse enn fjerning av kokongene. Møll som klekker vil ikke gi opphav til larver som gjør skade i huset. Møllene kan fjernes med støvsuger.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.