Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Hodelus

Hodelus er blodsugende insekter som lever i hår og hodebunn på mennesker.

Hodelus forsvinner ikke av seg selv hvis de først har bosatt seg i håret ditt. Lusene må drepes og eggene fjernes for at du skal bli kvitt krypene.

Pediculus humanus capitis

Hodelus trives spesielt godt i nakken oppover mot issen og i området bak ørene. Her ligger også mesteparten av eggene.

Hodelus har stor formeringsevne og legger eggene i håret på verten.

Hodelus lever av blod.

Symptomet på hodelus er kløe i hodebunnen. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene. Det kan ta mange uker fra man blir smittet til kløen starter.

Fremdeles anbefales linimentene Malation og Prioderm som behandling mot lus. Husk at det er viktig å kontrollere håret daglig i tre uker etter siste behandling. Hvis lusene er resistente, vil lusemidlet vanligvis lamme dem en stund. Mens de er lammet kan lusene kammes ut av håret. Det er bare den som har lus som skal behandles. Kammen kan også brukes til å bekjempe lusa. Da må kammingen utføres systematisk og grundig én gang om dagen, i vått hår, i minst åtte dager. Deretter en gang i uka i tre uker. Håret vaskes først med en vanlig sjampo og kammes deretter grundig. Håndkledet over skuldrene vil ta i mot lus og egg som faller ned fra håret. Husk at både kam og håndkle må etterbehandles for å drepe alle lus og egg, enten ved vasking på 60 grader eller nedfrysing i minst fire timer. Kammen må renses mellom hver person. Midler basert på kokosolje og/eller eteriske oljer kan ha en virkning, men foreløpig mangler god nok vitenskapelig dokumentasjon. Opphold i badstu vil bare kunne drepe noen av de lusene som sitter ytterst i håret. Eggene og lus som sitter nær hodebunnen overlever.

Det beste forebyggende tiltaket er at foreldrene undersøker barna for hodelus med jevne mellomrom, slik at lusa kan oppdages før den får spredt seg til andre. Forebyggende behandling med lusemidler finnes ikke.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.