Døgnvakt 33 33 00 00 • Gratis befaring

Boklus

Boklusa er omkring 1 mm lang. 

Den har, som alle andre støvlus, en fortykkelse i pannen. Boklusa er vingeløs i alle stadier og siste beinpar har brede lår. Hos boklusa er en tynn membran synlig mellom alle ledd i bakkroppen, og den har øyne med 7 fasetter. For å sikkert fastslå at det er en boklus kreves mikroskopering.

Liposcelis bostrychophila

Boklusa er opprinnelig tropisk, men finnes innendørs over hele verden.

De lever av muggsopper, sukker-, stivelse- og proteinrike tørrvarer. Boklusa finnes derfor i mel, sukker, kornblandinger, tørrmelkpulver og lignende. Boklusa er kjent for å spise muggsopper som kan vokse på fuktig papir og lim i gamle bøker.

I bolighus er boklus først og fremst et trivselsproblem, da de kan forekomme i stort antall. I kjøkkenskapet kan de også ødelegge og forurense melposer, kornblandinger eller andre matvarer. Boklus kan finnes i ganske stort antall i husstøv og forårsake plager hos personer med luftveisallergi.

Boklus kan ikke stikke eller bite mennesker.

Det er vanskelig å forebygge mot boklus. De kan komme inn i huset via mel eller andre matvarer og sprer seg lett med vind og luftstrømmer. Generelt vil fuktproblemer på bad og kjøkken medføre en økt sannsynlighet for boklus.

Alle stadier av boklusa dør raskt ved temperaturer under frysepunktet. Matvarer med boklus trenger derfor ikke med enn et døgn i fryseren for å være fri for levende boklus. En reduksjon av fuktighet til under 60 % vil føre til at boklusa forsvinner. Er det mulig å holde temperaturer under 20 grader vil antall boklus bli lavt.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon.