Bemannet Døgnvaktstelefon - 33 33 00 00 - Vi er landsdekkende! post@pelias.no

SVART TREMAUR

Svart tremaur et bredt hode med innsving bak og er skinnende svart. Arbeiderne er 4-6 mm lange, dronningene 6-6,5 mm. Den er funnet fra Oslo til Aust-Agder i tillegg til Hedmark. Maurene lukter av appelsin. Svermingen foregår til uregelmessige tider og har blitt rapportert fra mai til oktober. Svart tremaur bygger såkalte «kartongreir». Det gjør de sammen  med en sopp som bare kan vokse i reirveggene til reir av svart tremaur.

 

Soppen fraktes fra reir til reir av maurene selv og gir reiret en karakteristisk mørkgrå farge. «Kartongreiret» som har en svampaktig utseende består av partikler fraved, tørt plantemateriale og jord som er klebet sammen ved hjelp av honningdugg fra bladlus og andre plantesugere. Soppen vokser gjennom veggene og støtter opp på samme  måte  som armeringsjern og bjelker gjør i bygninger.  De eldste arbeiderne henter faste partikler, som for eksempel delerav ved, til reirbygging. Andre og yngre maur står for henting avsukkervann  og reirkonstruksjon. Soppen må hele tiden  holdes under kontroll for å ikke vokser ut av reiret. Arbeiderne fjerner soppen, men kan ikke bruke  den som næring.

 

Honningdugg fra bladlus er sannsynligvis den viktigste næringskilden til svart tremaur. Et  reir står ofte i forbindelse  med  andre reir og etsamfunn kan ha opptil 2  millioner  arbeidere. «Kartongreirene» anlegges inne i basis av gamle trær eller innimellom trekonstruksjoner inne i hus. Reiret kan bli over 1 meter høyt og et maursamfunn kan eksistere i flere tiår på samme sted. Svart tremaur gjør liten skade på selve huset via gnaging på treverk, men på grunn av de fuktige forholdene som oppstår rundt reiret kan det utvikles råteskader i tilknytning til angrepet.

Kilde: FHI

Har du mistanke om Svart tremaur i huset? Kontakt oss for en uforpliktende befaring

5 + 12 =

Større/Mindre fonter
Vis i høykontrast

Pin It on Pinterest

Share This