Bemannet Døgnvaktstelefon - 33 33 00 00 - Vi er landsdekkende! post@pelias.no

STOKKMAUR

Stokkmaur

Latinsk navn: Camponotus herculeanus

Stokkmauren er Europas største maurart. Den finnes over hele området, men særlig knyttet til barskog. Hos oss er det utbredt over det meste av landet. Dronningen blir snaut 2 cm lang, arbeiderene fra 5 til 14 mm. Kjevene er store og kraftige.

 

Når stokkmaur-hunnen har paret seg, oppsøker hun en trestubbe, en felt stamme, en telefonstolpe eller liknende. Et levende tre kan også brukes, hivs dronning finnen er sprekk som fører inn til veden.

 

Dronningen gnager et bol i treet, fostrer opp et kull med arbeidere, og etter hvert vokser kolonien til noe slikt som 2-3000 medlemmer. Stokkmaur er altetende. De henter søte plantesafter, men lever også av insekter og andre smådyr. De er stort sett aktive om natten, så vi ser dem ikke så ofte selv om det bor en livskraftig koloni i huset.

 

Spor av stokkmaur.

Er det stokkmaur i huset, merker vi det på disse måtene:

Det kryper enkelte maur omkring inne i huset.

Det samler seg avfall (gnagespon, huder av larver og pupper, hudskjelett av døde maur) i hauger enkelte steder.

Vi kan høre det krasle og kravle i veggen.

Vingemaur samler seg i klynger utenpå huset på svermedagene

 

Som regel har maurene gnagd bolet sitt i treverket som er skjult i konstruksjonen, for eksempel under golvet. Friskt bartretømmer blir gjerne foretrukket. Gnager og rom gnages i den bløtere vårveden, mens høstveden står igjen som skillevegger med enkelte åpninger i (oppbyggingen av veden). Maurene gnager også en slags «vinduer» ut til omverdenen. Gangene holdes rene for bøss – dette stappes enten inn i enkelte huler, eller blir kastet ut av «vinduene»

 

Angrepet treverk blir uthult og til slutt helt ødelagt. Snakk med oss om forebygging mot.

Kilde: shh

 

Stokkmaur

Ta kontakt med oss på telefon 33 33 00 00, eller benytt kontaktskjemaet nedenfor:

Større/Mindre fonter
Vis i høykontrast

Pin It on Pinterest

Share This