Bemannet Døgnvaktstelefon - 33 33 00 00 - Vi er landsdekkende! post@pelias.no

RØD SKOGSMAUR

Formica rufa-gruppen

De røde skogsmaurene omfatter 7 arter og er de maurene som bygger de kjente maurtuene. Maurene er tofarget, orange og svarte. Arbeiderne er 4,5-9,0 mm lange. Dronningene og hannene er noe lengre (8- 11 mm).
Røde skogsmaur finnes i det  meste av Norge. De er  aggressive og holder territorier som andre maur og insekter holdes borte fra. Samfunnene består av mange dronninger og strekker seg ofte over flere tuer.
Nye kolonier dannes  vanligvis ved deling av en eksisterende koloni.
De svermende dronningene som kan sees fra mai til tidlig juli kan ikke starte et nytt samfunn alene.De røde skogsmaurene omfatter 7 arter og er de maurene som bygger de kjente maurtuene. Maurene er tofarget, orange og svarte. Arbeiderne er 4,5-9,0 mm lange. Dronningene og hannene er noe lengre (8-11 mm). Røde skogsmaur finnes i det  meste av Norge. De er  aggressive og holder territorier som andre maur og insekter holdes borte fra. Samfunnene består av mange dronninger og strekker seg ofte over flere tuer. Nye kolonier dannes  vanligvis ved deling av en eksisterende koloni. De svermende dronningene som kan sees fra mai til tidlig juli kan ikke starte et nytt samfunn alene.

 

Alle  maurene i en koloni har samme lukt og denne er forskjellig fra andre kolonier. Blandes individer fra flere kolonier vil de straks angripe hverandre. De røde skogsmaurene ernærer seg i hovedsag av honningdugg fra bladlus. I tillegg spiser de ulike leddyr og meitemark. Det hender at de røde skogsmaurene flytter inn i hus. De vil ikke gnage på selve bygningsmassen, men kan  forårsake fuktskader der de bygger tuen sin. Slike tuer bør derfor fjernes. I hus som ligger inntil skogsområder kan derimot tuer anlegges i hager. Skogsmauren er meget aggressiv og det kan derfor være ubehagelig om den slår seg ned inntil huset. Maurene vil bite og sprute maursyre om de blir forstyrret. Normalt bør ikke rød skogsmaur bekjempes. Dersom det er så stor aktivitet av maur på uteområder at disse ikke kan brukes, kan en forsøke å hindre maurene fra å nå matkildene på stedet. Sees det for eksempel stor trafikk av maur opp og ned av trær som står inntil husveggen, kan en forsøke å lage en kjemisk sperre (insektspray) eller fysisk sperre (gjerne noe som klistrer) rundt trestammen.  Forsvinner tilgangen på næring, vil maurene legge om stiene sine. Kun  unntaksvis kan eventuelt tuer graves opp  og flyttes eller maurvanningsmiddel benyttes direkte i reiret. Reiret strekker seg langt ned i jorda, så det holder ikke å fjerne bare det materialet som ligger over jorda.

Kilde: fhi

Ta kontakt med oss på telefon 33 33 00 00, eller benytt kontaktskjemaet nedenfor:

Større/Mindre fonter
Vis i høykontrast

Pin It on Pinterest

Share This