Bemannet Døgnvaktstelefon - 33 33 00 00 - Vi er landsdekkende! post@pelias.no

Hvordan stoppe rotter og mus?

Hvordan stoppe mus og rotter?

Høsten er her for fullt og vinteren nærmer seg med stormskritt, og med det følger kulden. Som de fleste av oss, så er ikke rotter og mus veldig glade i å være ute i kulden, og derfor søker også de inn i varmen. Dette fører til at antallet mus- og rotteangrep på eiendommer stiger kraftig om høsten. Disse gnagerne trenger ikke veldig store åpninger før de klarer å presse seg igjennom. Mus kommer seg igjennom åpninger som er 6 mm eller større, og rotter fra 12 mm. Rotter trives på de fleste steder, men knyttes mest til boliger, lagerbygninger, fjøs og avfallsplasser. Tilholdsstedet deres er helst fuktig, og med god ly. Rotter oppholder seg aldri i åpent lende hvis de ikke absolutt må, og er mest aktive om natten.  Teoretisk sett, hvis forholdene er på plass, så kan et enkelt rottepar bli til tusen dyr på et år.
Hvordan stoppe mus og rotter

 

Hvordan stoppe mus og rotter?

Mus er svært tilpasningsdyktige og finnes for det meste der det finnes mennesker. For det meste finnes de i bygninger i Norge, og da spesielt i vinterhalvåret. Lagerbygninger og fjøs er klare favoritter, altså steder der det oppbevares fôr og næringsmidler. Innendørs kan musa lage seg et hjem overalt hvor det er tilgang på materialer til bolbygging og næring. Spesielt loft, under gulv og inne i vegger er favoritter. Derfra ganger de seg vei inn i spiskamre og andre steder som inneholder mat. Bolet de bygger kan bestå av det meste som musa klarer og samle sammen, og de er veldig gode på å skjule bolet sitt. Hvis musa trives og får være i fred så kan den få rundt 10 ungekull i året. Mus er altetende og kan spise ting som såpe, papp, stearin og lignende, men de foretrekker frø og kornprodukter. Den ødelegger matvarer med urin og ekskrementer, og gnager i stykker emballasjen slik at alt blir ødelagt. Musa kan også ødelegge mye annet som treverk, isolasjonsmaterialer, papir og tekstiler.

Mus og rotter kan også spre sykdommer. Spesielt rotter har opp igjennom spredt veldig mye farlige sykdommer. Selv om vi i dag har ganske god kontroll på sykdommer spredd av rotter her til lands, så er det fortsatt en risiko. Rotte og muse avføring kan for eksempel spre salmonella.
Hvordan stoppe mus og rotter - mus ned tau

Eksempler på svake punkter når det gjelder huset ditt kan være:

Under kledningen
Hjørnekasser
Hull i bygningskropp fra kabelgjennomføringer
Trær med overheng av grener over tak
Ventiler
Kjellervinduer

Det er viktig å sjekke alle ventiler og andre luftekanaler. Er det ikke gitter der fra før, bør du legge metallgitter på baksiden av ventilene. Sjekk også at kjellervinduer er intakt.

I våtrommene er det viktig at alle sluk har rist som sitter fast. Rotter kan bo i kloakken, og kan gjerne ta veien opp gjennom sluk og toaletter. Spesielt i eldre boliger der rør og sluk er gamle, og i bygårder.

Tips til forebygging – hvordan stoppe rotter og mus:

Fjerne lett tilgjengelige matkilder.

Det er lurt å plassere matvarer i tette beholdere av plast eller glass, slik at skadedyr ikke har tilgang. Et kjøkken som er rent, uten brødsmuler, stekefett og andre matrester vil også begrense muligheten for et skadedyrangrep. Det er viktig å tenke over at rotter og mus er veldig glade i dyrefôr. Om du ikke har plass inne til oppbevaring, er det viktig å ha det i tette plastbeholdere før du setter det i for eksempel garasjen.

Et annet tips er å ikke oppbevare for mye ting langs veggene av huset. Ting som treplanker, utstyr og fyringsved langs husveggene gir gode gjemmesteder for rotter og mus. De unngår da åpne områder og vil søke til slik dekning.

Når det kommer til hagen så kan frukttrær, bærbusker, kompostbinger og fuglebrett være et problem. Hvis man ikke plukker opp nedfallsfrukten så kan gnagere komme for å spise dette. Hvis man plukker det opp og samler det i en kompostbinge, så er det viktig at denne er ordentlig tett, ellers vil det komme rotter og mus for å spise eller lage bo i disse. Når det gjelder fuglebrett så er det viktig å fjerne frø som faller på bakken, for disse tiltrekker seg gnagere.
Tegn på mus eller rotter

Tegn på mus eller rotter – hvordan stoppe rotter og mus:

Rafselyder i vegger, taket, lyder fra mus som beveger seg rundt

Ekskrementer og muselort – mus og rotter etterlater seg mørke, sylindriske ekskrementer, spesielt langs vegger eller på steder med mye museaktivitet- for eksempel i benkeskap.

Lukt: musebol avgir en ammoniakklignende lukt som vil være spesielt kjennbar på lukkede steder som f.eks. benkeskap.

Skader: rotter og mus har tenner som gror kontinuerlig og gnager på tre, plast, kabler og andre materialer for å holde dem skarpe og tannveksten nede.

Reir: de smågnagerne bygger ofte reir på bortgjemte steder, og inneholder ofte museunger og jevnlige kull av rotteunger. I hager graver rottene hi i komposthauger eller under skur.

Vi anbefaler – hvordan stoppe rotter og mus:

Vi i Pelias anbefaler to varer i forebyggelsen av gnagerangrep, og disse er Pelias Mousestop og Pelias gnagerbørste. Mousestop er en tetningsmasse, som det ikke er mulig for rotter og mus å gnage seg igjennom. Den har en hard overflate og en myk kjerne som rotter og mus ikke klarer å komme igjennom. Den virker umiddelbart og er vannavstøtende, slik at den kan fint brukes utendørs. Mousestop kan man kjøpe og bruke selv, men vi anbefaler å ringe og bestille en teknikker slik at jobben blir gjort ordentlig. Denne tetningsmassen er også giftfri og dyrevennlig

 

.muse stop

 

 

Gnagerbørsten ser ut som en remse med juletrepynt eller en feierkost, og brukes i hovedsak under kledningen på bygninger. Denne børsten er gnagersikker, men den slipper også igjennom luft. Dette gjør den ideell under kledningen på huset, fordi man får beskyttelse fra gnagere, men også ventilasjon.
Gnagerbørsten

Større/Mindre fonter
Vis i høykontrast

Pin It on Pinterest

Share This